Vision och utgångspunkter


Konceptet med en kommunspecifik medarbetarenkät är menat att utgöra ett effektivt verktyg för förbättringar och lärande i och mellan kommuner i Sverige.


Vår vision är att ge kommuner runt om i Sverige möjlighet till en effektiv och relevant enkät med ett referensvärde som jämförelser för samtliga kommuner.


Din kommun kan lära av andra kommuner i nätverk och ytterligare utveckla kunskaper med erfarenhetsutbyte, praktiska goda exempel, forskning och information.


Vi siktar på att nå de flesta av våra svenska kommuner och i förlängningen vill vi utsträcka tjänsten till hela Norden.


Vår utgångspunkt för enkäten och arbetet med resultatet är att det endast är en början där analysen och i synnerhet lösningarna växer fram i dialogen med medarbetarna.

Således inga tvärsäkra påståenden eller färdiga recept utan mer träffsäkra frågor som kommunen ytterst själv har tolkningsföreträde inför. Kommunen har alltså själv svaren och lösningarna och vi står för processen dit.


Enkäten ska också vara praktisk och väldigt enkel att ta till sig och genomföra. Cheferna och medarbetarna får en god bild av resultatet från överskådliga och pedagogiska spindeldiagram.





Framtidens arbetsplats

- historik


Arbetet med enkäten, numera kallad "POFF-enkäten", började 2012 och i sin dåvarande form i ett pilotprojekt med FCG Sipu International som huvudman.

Projektnamnet blev "Framtidens arbetsplats" då det handlade om kommunernas framtida personalarbete med dess demografiska utmaningar.

I början av arbetet gjordes också en förstudie där ett stort antal personalchefer intervjuades.


Efter ett lyckat projektgenomförande mellan åren 2012 till 2014 gjordes en avknoppning in i egen verksamhet, HQN Navigating AB. Verksamheten fortsätter sedan 2015 med samma personal och samma processer för genomförandet.


I dagsläget är det drygt 40 kommuner som har genomfört enkäten och de flesta upprepar sina mätningar varje eller vartannat år.


Kommunerna har varit medskapande från början tillsammans med forskare och specialister/praktiker inom arbetsmiljö och hälsa. Vi ser gärna kommunerna som delaktiga i utveckingsarbetet och har ett kompetensråd

("K-råd") bestående av fyra framstående kommuner med fördjupade kunskaper inom enkäter.


Det senaste konceptet som lanserats är en chefsenkät med frågor inriktade på chefernas förutsättningar och arbetsvillkor.


En vidgning till att också omfatta kommunala bostadsbolag är något som har tillkommit det senaste året.